Parkering...

Om man har för mycket tid över och dessutom råkar ha tillgång till en webkamera, då helst en bra webkamera, så kan man göra roliga saker.

Jag riggade upp en Axis-webkamera (Den har allting integrerat och fungerar helt "stand alone") så att den hade vy ut över högskolans parkering. Sedan konfigurerade jag kameran till att ta en bild varannan sekund mellan 7 på morgonen och 20 på kvällen, det blir exakt 23400 bilder i 640*480 i jpegformat. Kameran (!) ftp:ade sedan dessa bilder hem till min 486:a (samma dator som servar dessa sidor).

Tanken var att göra om alla bilder till en film och spela upp den i 25 bilder per sekund. Eftersom kameran tog en bild varannan sekund skulle denna dag förflyta 50 gånger snabbare än de 13 timmar som bilderna spänner över.

När alla bilder väl var på plats så tog det ett tag innan jag orkade leta reda på något program som kunde göra om dessa bilder till någon slags film. jag började med ett program som heter mpeg2encode och fick det att fungera, dock långsamt. Det krävde dessutom mycket diskplats eftersom det konverterade varje bild till .yuv-format först.

Sedan blev jag tipsad om ett program som heter ffmpeg, det fungerade snabbare och bättre. Efter en misslyckad körning så fick jag till slut till en hel film. Det tog ungefär 24 timmar för min 100Mhz 486:a att göra om de ungefär 23400 bilderna till en mpegfilm. Filmen är ca 15 minuter lång och föreställer högskolans parkering den 10:e april 2003.

Här kan ni beskåda resultatet. OBS 135MB

Efter drygt 12 timmar vart datorn klar med versionen i 352x288 som förhoppningsvis ska gå att bränna som en VCD.
Här hittar ni den. (OBS samma bitrate som den tidigare, alltså samma storlek på filen, 135MB)

© Mikael Johansson